Tészta:
5 tojás, 3 evők. kávé +2 evők. víz, só,
25 dkg porcukor, 18 dkg liszt, fél cs. sütőpor,
1,5 evők. kakaó.
Krém:
3 dl tej, 3 evők. liszt, 1 cs. vaníliás cukor,
15 dkg margarin, 15 dkg porcukor.
Elkészítése:
A tojásokat kettéválasztom, és a fehérjéket egy csipet sóval berakom a hűtőbe.
A sárgájákat a kávéval és a vízzel, meg a porcukorral legalább 5 percig habosra kavarom.
A lisztbe keverem a sütőport és a kakaót és ezt beleszitálom a sárgájás keverékhez. Az egészet összekavarom.
A 23x36 cm-es tepsimbe sütőpapírt teszek, és a sütőmet 175 fokra kapcsolom be.
Kiveszem a fehérjéket a hűtőből, és kemény habbá keverem, majd egy nagy lapát segítségével óvatosan a lisztes masszámhoz keverem.
Beleöntöm a tepsimbe, elegyengetem és berakom sülni.
10 perc után, 160 fokra csökkentem a hőt és 20-25 perc alatt megsütöm.
Közben a lisztbe keverem apránként a tejet és csomómentesre kavarom. Belerakom a vaníliás cukrot és sűrű péppé főzöm. Ha ez a pép kihűlt, akkor a margarinos porcukrot még belekeverem és jól kihűtöm az így kapott krémet.
Amikor a piskóta kihűlt, akkor (a tortavágómmal) keresztben ketté vágom és a krémmel megtöltöm.
A tetejére tortabevonót lehet olvasztani és azzal bevonni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése